Automatiseringstrends met een grote impact op de auto-industrie

De automobielindustrie is al tientallen jaren op grote schaal geautomatiseerd en is altijd een van de eersten geweest die nieuwe, meer geavanceerde gereedschappen en machines heeft geïntroduceerd. Veel van de toen gebruikte hardware is relatief beperkt geweest, althans in vergelijking met de huidige technologieën.

De apparatuur werd meestal gebruikt voor slechts één of twee taken, waarbij alle producten langs een productielijn geleid werden waar op elk punt aparte robotica wordt gebruikt. Er is niets mis met deze manier van werken, echter is het niet zo efficiënt als het zou kunnen zijn.

Dankzij een verscheidenheid aan nieuwere oplossingen – waaronder IIoT, cloud computing, 3D-printing en andere technologische ontwikkelen, vind er een revolutie plaats in de richting van volledige automatisering. Sommige van deze technologieën hebben het mogelijk gemaakt om geheel nieuwe strategieën te introduceren. Zo maakt 3D-printen het bijvoorbeeld mogelijk om componenten, onderdelen en zelfs complete  eigen beheer en bijna direct te ontwikkelen.

Naarmate de automatisering verder ontwikkeld wordt, krijgen verschillende trends meer vorm.

1. Cobots zijn in opkomst

Hoewel een groot deel van de auto-industrie is, is er nog steeds een belangrijke menselijke component dat gebruikt wordt tijdens de productie. Conventioneel gezien worden robots altijd al gebruikt voor repetitieve, gevaarlijke klussen die letsel kunnen veroorzaken bij mensen.

Dankzij de geavanceerde technologieën van vandaag de dag werkt de robotica nu samen met weknemers in een gezamenlijke inspanning. Deze nieuwe soorten machines worden collaboratieve robots of cobots genoemd. Hierbij worden de machines bestuurd door de werknemers, echter kunnen de robots de productie in hogere snelheden doen met een lagere foutmarge.

2. 3D printen bij versnelde operaties

3D-printen, wordt steeds vaker toegepast in de automobielsector. Wat ooit vooral werd gebruikt door hobbyisten en voor kleine projecten is nu geüpgraded om grotere onderdelen en componenten te maken die nodig zijn in alle vormen en maten in de productie. De technologie wordt gebruikt om te printen met een hoge snelheden met een groot scala aan materialen, van beton en metselwerk tot hout.

3. Autonomie van het voertuig komt eraan

De automatisering gebeurt al jaren voor de consument, maar het verschil is dat de voertuigen zelf steeds autonomer worden. Zelfrijdende en volledig autonome auto’s zullen naar verwachting de komende jaren steeds meer op de weg rijden. Volgens sommige schattingen zal 15% van de nieuwe voertuigen die in 2030 worden verkocht, volledig autonoom zijn.

Natuurlijk moet de technologie nog behoorlijke ontwikkelingen doorgaan voordat dit kan gebeuren, hierbij moet getest worden, vervolgens geoptimaliseerd worden en dan nog geperfectioneerd worden. De regelgeving moet ook een inhaalslag maken, niet alleen vanuit juridisch oogpunt, maar ook op het gebied van verzekeringen en gebruik.

Author: admin

Share This Post On