Je eigen zwembad: waterplezier voor in de achtertuin

In de wereld van de komische YouTube filmpjes nemen die over zwembaden een prominente plaats in. Op een of andere manier lukt het mensen bijzonder komisch, gewaagd of simpelweg dom over te komen wanneer er een zwembad in beeld komt. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om het molesteren van een kinderbadje, of op onelegante manier het water te betreden via een duikplank.

Eén van de meest spectaculaire stunts is die van een jongeman die een schans van zeker 50 meter buikschuivend afglijdt om vervolgens dezelfde afstand verderop in een gezinszwembad te plonsen. Dat kan zo op het oog goed een Intex zwembad zijn geweest, met een doorsnee van hoogstens 3 meter. Zoek maar eens op ‘schans’ en ‘zwembad’.

 

Zwembad

 

Nederland waterland

Ons kikkerlandje bevindt zich in een laag gelegen gebied aan de kust (met heel veel water dus) en daarbij hoort de kunst van het zwemmen. Hoewel schoolzwemmen allang niet meer bestaat, zijn de meeste Nederlanders de zwemkunst gelukkig wel machtig. Het zwemmen, of op zijn minst de creatieve omgang met water, wordt dan ook veelvuldig opgezocht. Dit ongeacht of we het nu hebben over baantjes trekken in de vroege morgen, glijbanen en golfbaden op subtropisch niveau of over het eenvoudig poedelen in een opgezet zwembadje in de eigen achtertuin. Het geeft ons een hoop plezier, maar in alle gevallen is er een overeenkomst tussen deze activiteiten: de aanwezigheid van een zwembad! Tenzij je natuurlijk in de zee gaat zwemmen, maar ook die is dan weer op te vatten als een overmatig grote kuip. Terug naar je eigen zwembad!

Soorten zwembaden

Afgezien van de gemeentelijke baden, de subtropische centra en natuurlijk de zee, rivieren, afgravingen en meertjes kun je ook op een meer persoonlijk niveau van een zwembad gebruikmaken. We noemen er drie.

Top

Voor mensen, die wat beter in de slappe was zitten en wat ruimte in de achtertuin over hebben, bestaat de mogelijkheid een volledig geoutilleerd zwembad aan te leggen. De eenvoudige vorm beslaat een rechthoekige bak, belegd met tegels aan de binnenkant en eventueel uitgevoerd met zuiverings- en verwarmingsinstallatie. Natuurlijk valt er qua vorm en uitvoering veel te variëren, en kun je zelfs een dergelijk zwembad binnenshuis laten aanleggen.

Midden

In tegenstelling tot de “vaste” modellen uit de topklasse hebben we het hier over de meer luxueuze mobiele types zwembaden. Dit zijn de baden die slechts in de zomertijd naar buiten wordt gehaald, uitgevoerd zijn met een op te bouwen frame of een opblaasbare buitenkant en toch zeker een diameter hebben van drie meter. Ze kunnen zowel rond zijn als rechthoekig en plezier leveren voor een heel gezin, of een vracht vol vriendjes en vriendinnetjes. Dit soort zwembaden wordt ook wel opzetbaden genoemd en een blik op de site van een goede leverancier van bijvoorbeeld Intex zwembaden, laat zien dat de prijzen hiervan best wel meevallen.

Onder

Als we het over zwembadjes in deze klasse hebben, dan praten we over eenvoudig op te zetten of op te blazen modellen in allerlei vormen en maten, maar niet al te groot. Het kan gaan om een simpel, rond badje of voorzien van een thema en dat laatste is geheel afhankelijk van de creativiteit van de makers. Bij Intex Zwembad is goed te zien waar je je kinderen allemaal blij mee kunt maken.

Water, verwarming, zuivering en onderhoud van een zwembad

• Elk zwembad heeft water nodig. Sta je over het algemeen niet stil bij de hoeveelheid nodig voor een kinderbadje, bij de grotere exemplaren gaat het wel degelijk meetellen omdat een goed gevulde kuip zomaar 10.000 liter kan bevatten. Ook dat zijn kosten waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf.
• De grotere, exclusievere en vooral duurdere modellen, zeker de vaste uit de topklasse, kunnen over de mogelijkheid van verwarming beschikken. Dat kost natuurlijk meer maar je verzekert je wel van water op een voor jou aangename temperatuur, ook te gebruiken op wat koudere dagen.
• Bij grotere zwembaden is door de hoeveelheid water de kans op vervuiling wat kleiner, maar het aantal mensen, dat erin kan compenseert dat weer. In een klein badje is vuil water zo verwisseld, voor een groter bad is dat wat complexer en als je niet in een keer al je water wilt verversen, kan een zuiveringsinstallatie van nut zijn.
• Hoe groter en luxueuzer het bad, hoe meer onderhoud het vergt. Dat is vanzelfsprekend voor de vaste baden uit de topklassen, maar ook bij de andere baden kan het geen kwaad ze regelmatig te controleren op gebreken.

Laat je goed informeren voor je een zwembad aanschaft, zeker als het over de wat duurdere modellen gaat. Bekijk sites als die van Intex, wik en weeg en ga voor een degelijk type met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Je wilt tenslotte meer lol uit je zwembad halen dan alleen gedurende die ene warme zomer.

Author: admin

Share This Post On