Elektrische fietsen maken het gemakkelijker

Elektrische fiets kopen

Als rechtgeaard Nederlander zit niet alleen het fietsen in ons bloed, maar ook het uitkiezen van een fiets die precies bij ons past. Helaas moeten we daarbij vermelden dat er ook een aantal onverlaten rondlopen, die hun keuze fiets laten bepalen door het rijwiel dat het eenvoudigst te stelen is. Maar dat is een ander verhaal.
De vraag is nu of die bijna ingebakken kennis ook geldt bij de aanschaf van een nieuwe elektrische fiets, want daar komt toch wel iets meer bij kijken.
Naast een zekere technologie, nodig voor die extra elektrische ondersteuning, wordt ook de overweging van de beduidend hogere kosten een zwaardere belasting meegenomen. Je bent immers voor de goedkoopste modellen al snel 1000 euro kwijt en met een beetje beter type zit je zo op twee, drie en zelfs vierduizend pietermannen.
Dat is veel geld voor een fiets, zelfs een elektrische fiets en dan wil je wel waar voor je geld, nietwaar? Dan komt vanzelf de vraag naar boven waar je allemaal op moet letten.

Elektrische fietsen

Even terug naar de gewone fiets…

Met deze opmerking bedoelen we vooral de dingetjes waaraan een goede fiets moet voldoen. Beetje stevigheid is gewenst, goede remmen, eventueel versnellingen, degelijk licht, al dan niet een voordrager, soort banden, design en zelfs kleur van de fiets. Sommige van die factoren lopen namelijk ook over naar de keuze voor een elektrische fiets, zoals bijvoorbeeld versnellingen. Als je namelijk kiest voor een achterwielmotor, dan kun je daar alleen een derailleur bij krijgen. Alle andere genoemde criteria gelden in principe voor elk soort fiets.

En dan de elektrische fiets…

Op zich is het niet zo moeilijk te bepalen waar we op moeten letten bij de aanschaf van een elektrische fiets, dat zijn de motor en de accu. Die twee maken namelijk het verschil met een gewone fiets. Het is op zich genoeg te weten dat ze erop zitten, maar het kan geen kwaad te informeren wat de specificaties van deze twee onderdelen betekenen voor de prestaties.
De vragen die je de verkoper zou kunnen stellen, of die je onder de specificaties van een fietswebshop zou kunnen vinden zijn:
Motor
o Welk type motor heeft de fiets?
o Hoe sterk is de motor?
o Welk vermogen levert de motor?
o Waar is de motor geplaatst?
o Hoe luid is de motor?

Accu
o Wat is de actieradius?
o Hoeveel energie levert de batterij?
o Hoe snel loopt de accu leeg?
o Hoe lang duurt het opladen?
o Kan ik meerdere accu’s plaatsen?
o Is de accu uitneembaar, zodat ik thuis kan opladen?
o Wat is de levensduur?
o Hoeveel kost vervanging?

Omdat deze beide onderdelen nogal wat gewicht met zich meebrengen, kun je ook daar vragen over stellen.
o Hoe zwaar wordt mijn fiets?
o Wat is de invloed op wendbaarheid en stabiliteit?
o Wat gebeurt er met de remweg?
o Hoe is het rijgedrag?

Al met al zijn dat een hoop overwegingen maar, gezien de uitgave voor een nieuwe elektrische fiets, beslist de moeite waard. Een fiets kopen is altijd handig!

Author: admin

Share This Post On