Gebruik van camera’s in het verkeer

Camera’s zijn overal in onze wereld en een grote hoeveelheid camera’s in ons land wordt gebruikt in het verkeer. Het gaat daarbij om allerlei soorten camera’s: denk aan snelheidscamera’s, maar ook aan camera’s op mensen hun dashboard. Een ander type camera dat veel gebruikt wordt, zeker in de wat nieuwere auto’s, is de draadloze achteruitrijcamera.

Snelheidscamera

De eerste camera waar de meeste mensen aan zullen denken bij een camera in het verkeer is de snelheids camera. Vooral omdat mensen deze over het algemeen het meest vervelend vinden. Hierbij wordt namelijk simpele natuurkunde toegepast om de snelheid van voertuigen op een enkel punt of over een wat langere afstand te meten om zo te bepalen of ze te hard gaan of niet. Hoewel dit gedaan wordt door een sensor, is het de camera die nodig is om een foto te maken van de wegpiraat in kwestie, waarna deze geheel automatisch een mooie brief op de deurmat zal krijgen aangaande de overtreding en de daarbij komende kosten. Het is om deze reden en geen enkele andere dat op een avond in Voorschoten in 2011 iemand poogde een flitspaal op te blazen, waarbij een man van de EOD zijn hand is kwijt geraakt.

Achteruitrijcamera

Een andere toepassing van de camera in het verkeer is de achteruitrijcamera waeco, welke wordt gebruikt voor het makkelijker maken van parkeren en achteruit rijden in het algemeen. Door achter de auto te kunnen kijken kan je veel makkelijker inschatten hoe te sturen, zeker door de lijnen aangegeven op de display, welke als referentie kunnen worden gebruikt voor de positie ten opzichte van de stoep of wat voor punt op de weg dan ook. Ook kunnen dit soort camera’s bij grotere voertuigen ingezet worden om de dode hoek te verkleinen. Dit kan dus de veiligheid van rijden met dit soort voertuigen sterk vergroten.

Dashcam

Nog een voorbeeld is een camera op het dashboard die steeds meer mensen hebben. Dit soort camera’s leggen vast wat er voor de auto gebeurt en dat kan nuttig zijn voor als er iets gebeurt op de weg. Dit kan dus gaan om een ongeluk, maar het kan ook gaan om andere dingen die zichtbaar zijn op of langs de weg. Verder kan het ook zeer vermakelijk zijn en zo zijn er vele duizenden video’s te vinden online van mensen die gekke dingen vastgelegd hebben met de camera die ze op hun dashboard geïnstalleerd hebben.

Author: admin

Share This Post On