Het belang van betrouwbare toegangscontrole 

“Dat zal ons toch nooit overkomen” is een gedachte die door de gedachten van menig directeur zal schieten als hij overweegt te besparen op de toegangscontrole. En het klopt inderdaad dat de kans dat iemand die niet binnen hoort te komen door normale beveiliging heen komt klein is. Het probleem is alleen dat het nooit bij één poging zal blijven, en dat de schade die een bad actor aan kan richten totaal niet in te schatten is. Als de toegangscontrole op orde is weet je bijna zeker dat een dergelijke situatie niet voor zal komen.

Wat voor schade kan een bad actor aanrichten? 

In de meeste situaties waar toegangscontrole belangrijk is is het op het eerste gezicht misschien niet helemaal duidelijk waarom dit het geval zou zijn. Er worden toch alleen maar gegevens verwerkt? Maar er bestaat tegenwoordig een gigantische zwarte markt in gestolen gegevens. Deze gegevens kunnen voor veel dingen gebruikt worden. Van toegangscodes die gebruikt kunnen worden om in systemen te komen tot complete profielen van personen: gegevens kunnen veel waard zijn.

Goede toegangscontrole houdt mensen veilig 

Toegangscontrole is er niet alleen om mensen met slechte bedoelingen buiten te houden. Het is er namelijk ook om mensen tegen zichzelf te beschermen. Als er in een ruimte met schadelijke stoffen gewerkt wordt is het namelijk uiterst belangrijk dat iedereen die die ruimte betreedt weet hoe ze met die stoffen om moeten gaan. Toegangscontrole zorgt ervoor dat iemand waarvoor de gevaarlijke stoffen extra gevaarlijk zijn per ongeluk in contact komen met deze stoffen. Zo voorkom je ongelukken binnen jouw bedrijf.

Integreer de toegangscontrole in bestaande workflows 

Mensen zijn van nature lui en zullen beveiligingsmaatregelen vrij snel aan de kant leggen als het te veel moeite kost. Daarom is het aan te raden de toegangscontrole samen te voegen met iets dat toch al gedaan moet worden: de tijdregistratie. Omdat de tijdregistratie dient als bewijs dat iemand op het werk is verschenen is dit voor jouw personeel noodzakelijk om betaald te worden, hierdoor wordt de bestaande infrastructuur voor tijdregistratie al veel gebruikt. Door de tijdregistratie ook meteen de toegangscontrole te laten zijn zal er voor het personeel bar weinig veranderen, waardoor het minder snel al te makkelijk met de beveiliging om zal gaan.

Verdere voordelen van toegangscontrole 

Toegangscontrole zorgt er ook voor dat er een logboek wordt bijgehouden met daarin informatie over wie wanneer waar is geweest. Als er dan toch iets gestolen is weet je dan meteen al wie de verdachten zijn, en wie op dat moment niet binnen waren en dus hoogstwaarschijnlijk onschuldig zijn. Dit vergemakkelijkt het onderzoek in het onwaarschijnlijke geval dat er toch iets mis is gegaan.

Author: admin

Share This Post On