Hoe kan je het best mais inkuilen?

Mais inkuilen, hoe doe je dat het beste?

Bij het inkuilen van mais wordt de mais luchtdicht afgesloten, zodat de mais niet kan verrotten. Om te zorgen dat de mais goed geconserveerd wordt, moet deze ook nog worden afgedekt, bij voorkeur met grond. Hoe langer de mais bewaard wordt, hoe groter de kans is op pensverzuring. Een risico van het inkuilen is dat het ongedierte aantrekt zoals ratten. Het plaatsen van narcissenbollen kan hierbij helpen.

Mais inkuilen gebeurt in een sleufsilo. Deze bestaat uit losse silowanden, die samen een bak vormen. Er bestaan tegenwoordig sleufsilowanden van beton. De betonnen silowanden verdragen een grote hoeveelheid aslast waardoor men strak langs de silowand kan rijden met trekker of shovel.

Doordat het voer flink wordt samengeperst zal de lucht die er tussen zit zo veel mogelijk verdreven worden. Hierdoor kan het product langer worden behouden. Ook is het erg belangrijk om de silo zo luchtdicht mogelijk af te sluiten. Dit wordt gedaan met landbouwplastic, dit zorg er voor dat er geen zuurstof bij het product kan. Dit gaat het rottingprocess tegen en is het voer langer houdbaar.

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment