Kunststof kozijnen: waarom wel en waarom niet?

Als je nieuwe kozijnen in je huis wilt laten aanbrengen, zijn er een aantal keuzes die je zult moeten maken. Een hele belangrijke keuze is het materiaal van het kozijn. De materialen waar je tussen kunt kiezen zijn kunststof, hout en aluminium. Waar kunststof kozijnen vroeger wellicht minder aantrekkelijk waren door een goedkope look en matige isolatiekwaliteit, is dat vandaag de dag compleet anders. Aangezien het materiaal van je kozijn alsnog veel uitmaakt, zowel in de look als in de portemonnee, zal deze blog gaan over de voor- en nadelen van kunststof als materiaal voor kozijnen.

Onderhoud en isolatie

Waar kunststof kozijnen vroeger wellicht niet geschikt waren om alle weersinvloeden buiten te houden, kunnen ze dat nu wel. Of het nu 40 graden is of sneeuwt, kunststof houdt het buiten. Het materiaal rot niet, het krimpt niet, het splijt niet en het zet niet uit. Dit betekent dat de uitstraling van je kozijnen lang goed blijft. Daarnaast is het onderhoud van kunststof kozijnen gemakkelijk. Anders dan bij andere materialen (zoals hout), hoef je er geen dure schoonmaakspullen voor te kopen: je kunt er gewoon een natte doek overheen halen. Een nadeel van kunststof is wel dat, als het een keertje kapot gaat, het lastig te repareren is. Gelukkig is kunststof een sterk materiaal, dus de kans dat dit vaak voorkomt is nihil. Kunststof biedt wel goede isolatie, zowel voor warmte als voor geluid. Uiteraard kan dit effect versterkt worden door dubbel glas.

Uitstraling

Iets wat velen een nadeel vinden van kunststof kozijnen, is dat het niet zo’n mooie uitstraling heeft. Veel mensen vinden dat hout een warme, tijdloze uitstraling heeft, die kunststof mist. Daarnaast is het met, bijvoorbeeld, hout makkelijk om van kleur te wisselen: kunststof kun je helaas niet verven. Uiteraard zijn er ook voordelen die voor velen opwegen tegen deze nadelen. Zo kun je je kozijnen perfect matchen bij de rest van je interieur, omdat er vele verschillende kleuren te krijgen zijn. Daarbij komt kijken dat er gegarandeerde kleurechtheid is. Het is ook mogelijk om het kunststof eruit te laten zien als hout, zelfs met houtnerf. Deze zijn bijna niet van echt hout te onderscheiden. Zo heb je alle voordelen van kunststof, maar nog steeds de uitstraling van hout.

Andere voordelen van kunststof kozijnen

Er zitten ook nog een aantal andere voordelen aan kozijnen van kunststof. Vandaag de dag is ook de duurzaamheid van een materiaal erg belangrijk. Als je kiest voor PVC kozijnen zit je met kozijnen van kunststof helemaal goed, aangezien deze recyclebaar zijn. Daarnaast gaat kunststof vrij lang mee, rond de twintig jaar. Een ander belangrijk voordeel van dit materiaal is dat het inbraakwerend is. Het is een sterk materiaal waardoor inbrekers er niet gemakkelijk doorheen komen. Deze voordelen betekenen wel dat kunststof over het algemeen iets duurder is in de aanschaf dan, bijvoorbeeld, hout. Het is wel van belang om hierbij in gedachte te houden dat de onderhoudskosten van hout ook een stuk hoger liggen dan die van kunststof.

Author: admin

Share This Post On