Sinterklaas, wie kent hem niet …

De decembermaand is voor veel kinderen een maand om naar uit te kijken. Sinterklaas komt dan immers traditiegetrouw ons land weer met een bezoekje vereren. En dat is natuurlijk niet zomaar iets. Zal de pakjesboot ook iets voor mij hebben meegenomen? Ik zal toch niet echt in de zak mee terug moeten naar Spanje? Wat zou er over mij geschreven staan in het grote boek van Sinterklaas? Zomaar willekeurig een aantal vragen waar kinderen rond 5 december druk mee zijn. Als je ziet wat een spanning dit alles bij sommige kinderen oproept, dan kun je je zelfs afvragen of het eigenlijk wel leuk is voor ze. Een gedachte die uiteraard maar van korte duur is, want deze spanning hoort er nu eenmaal gewoon bij. En deze spanning heb ook jij toen je klein was ervaren. Het zijn echt niet alleen kinderen die druk zijn met de Sint viering. Ook wij volwassenen zijn er, weliswaar op een andere manier, knap druk mee. Het is immers allang niet meer een feest dat alleen voor kinderen is bedoeld en wordt vandaag de dag ook volop en groots door volwassenen gevierd.

 

sinterklaas

 

Hoe vier jij Sinterklaas?

Sinterklaas kun je op veel verschillende manieren vieren. Als je kleine kinderen hebt, dan ligt het voor de hand dat er “ineens” hard op de deur wordt gebonkt en er “zomaar uit het niets” een zak met cadeautjes op de stoep staat. Wanneer jouw kinderen niet meer geloven in Sinterklaas wordt er vaak uitgeweken naar het zogenoemde lootjes trekken. Een gedicht en/of surprise mag hierbij dan natuurlijk niet ontbreken. Ook is dit een uitgelezen kans om iemand op ludieke wijze de Zwarte Piet toe te spelen. Voor veel mensen is het maken van een gedicht/surprise iets om wakker van te liggen. Maar is eenmaal het moment daar, dan staat dit vaak toch ook wel garant voor de nodige hilariteit en gezelligheid. En daar is het toch uiteindelijk allemaal om te doen.
Naast het vieren van Sinterklaas in familiaire kring wordt Sinterklaas anno nu ook vaak gevierd op de sportvereniging, het werk, op school en in de vriendengroep. Ook hier wordt meestal gekozen voor lootjes trekken, waarbij vooraf wordt bepaald hoeveel geld een geschenk maximaal mag kosten. Verder komt het steeds vaker voor dat er gewoon een aantal geschenken worden gekocht die niet specifiek voor iemand bedoeld zijn. Door het spelen van spelletjes krijgt iemand uiteindelijk een willekeurig geschenk, waarbij het afwachten is of hij/zij dit leuk vindt. Vaak zijn in deze gevallen de geschenken vooral als grap bedoeld, dus scheve gezichten zal je niet snel tegenkomen. En laten we wel zijn, scheve gezichten willen we überhaupt niet zien met Sinterklaas!

 

Welk geschenk koop jij?

De pakjesboot die afgeladen vol is met cadeaus en Zwarte Piet die cadeautjes in de schoorsteen gooit … Allemaal leuk en aardig, maar de praktijk van Sinterklaas anno nu is dat jij zelf zowel pakjesboot als Zwarte Piet bent. Met andere woorden, jij bent degene die zelf op zoek moet naar leuke geschenken, waarbij je er natuurlijk voor zorgt dat er niemand wordt vergeten. Ga er maar aan staan! Maak Sinterklaas ook voor jou tot een feest en koop jouw presentjes online. Je hebt dan geen last van drukke winkelstraten, lange rijen voor de kassa, uitverkochte items, parkeergeld enzovoort. Ga ook eens voor iets anders, zeker als je Sinterklaas met jouw vriendengroep of collega’s viert. Een aardigheidje (want dat is het namelijk vaak) hoeft dan niet altijd nuttig te zijn. Kies voor een cadeau met een knipoog en neem zo die ene vriend of vriendin of die ene collega eens lekker op de hak. Dit soort cadeaus vind je juist online en nog tegen betaalbare prijzen ook. Dit maakt Sinterklaas uiteraard alleen nog maar leuker. Wij wensen je in elk geval vast een hele gezellige Sinterklaas viering!

Author: admin

Share This Post On