Tips voor het stoken van hout in je kachel.

Als je thuis een kachel of openhaard zijn er een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Dit zal uiteindelijke veel voordeel hebben. Zo moet je denken aan welk openhaardhout je gebruikt en nog meer tips om je kachel of openhaard optimaal te benutten.

Hier onder kan je enkele tips vinden om optimaal rendement uit je kachel te halen, deze zijn:

Zorg dat je openhaardhout goed gedroogd is. Dit zal gemiddeld tussen de 2 en 3 jaar zijn, afhankelijke van de houtsoort. Als er namelijk veel vocht in het hout zit zal er veel energie verloren gaan om eerst dit te verdampen. Een vocht percentage van 20% is ideaal in haardhout.

Zorg dat het vuur genoeg zuurstof krijgt. Doe daarom altijd, in de ruimte waar je aan het stoken bent, de raam op een kiertje.

Houd rekening met de grootte en dikte van de blokken. Een ideale diameter van de blokken is tussen de 8 en 12 centimeter. De lengte is een beetje afhankelijke van de grootte kachel die u heeft.

In Nederland zijn er ruwweg drie verschillende soorten haardhout, elke houtsoort heeft zijn voor en nadelen. Deze houtsoorten zijn:

  • Eikenhout
  • Berkenhout
  • Haagbeuk
  • Beukenhout
  • Essenhout

Zoals je zit staan hier de naaldhout soorten niet tussen. Dat komt omdat dit hout minder geschikt is voor de kachel, vooral door de roet uitstoot door verbranding van hars. Dit slaat namelijk op de binnenkant van je kachelpijp en daardoor zal je deze vaker moeten vegen. Of in het slechtste geval zal er een schoorsteenbrand kunnen ontstaan.

Author: admin

Share This Post On