Transportfietsen zijn erg populair

Transportfietsen, de snelste in populariteit groeiende fiets

De transportfiets is geen nieuwerwetse uitvinding, want ze reden al rond in het begin van de vorige eeuw. Menig ambachtelijke beroepen als bakker, slager en melkboer hebben er altijd dankbaar gebruik van gemaakt, waarbij we vooral de wat grotere uitvoering voorbij zagen komen. Die grotere uitvoering was de bakfiets, een stevige fiets, vaak driewieler , waarop er voor een flinke bak kon worden gemonteerd. We zien dat model ook terug in de, nu helaas verguisde, stint, hetgeen niets anders is dan een gemotoriseerde bakfiets.

De transportfiets voor algemeen gebruik

Een fiets kopen kan veel wonderen doen. Volgens Wikipedia en ongetwijfeld andere beschrijvingen is de transportfiets speciaal bedoeld voor het vervoer van goederen. Niet al te veel natuurlijk, want daarvoor is de fiets niet groot, praktisch of krachtig genoeg. Voor de alledaagse zaken is de transportfiets eigenlijk de oplossing, vandaar dat deze fiets zo in populariteit groeit.
De standaard transportfiets slechts is uitgevoerd met een voordrager. Het typische onderdeel dat van een fiets een transportfiets maakt, is dat vrijwel iedereen op een of andere manier er een bak, kistje of mand op monteert. Juist daardoor wordt deze fiets van groot praktisch nut voor die alledaagse dingetjes.

Je kunt er je boodschappentas in kwijt of je rugzak of boekentas voor school. Als je gaat sporten, passen je sportspullen er perfect in en zelfs voor je werk kan het uitkomst bieden. Als het even handig uitkomt en je arbeidsplaats niet te ver is en gemakkelijk met fietspaden te bereiken is, nemen we tegenwoordig steeds vaker de fiets. Soms is het zelfs sneller, het is beter voor het milieu en natuurlijk voor je conditie. En je aktentas gaat voorin mee.

Transportfietsen

Is zo’n transportfiets nou duur?

Nee, dat hoeft niet, maar het kan wel, vooral als het gaat om een elektrische transportfiets. Er zijn tal van online webshops, die vanwege hun bedrijfsopzet transportfietsen heel goedkoop kunnen aanbieden. City-Bikes is zo’n webwinkel en het merendeel van hun assortiment heeft een prijskaartje tussen de €200 en €300. Dat zijn dan wel transportfietsen van hun eigen merk Spirit.
Voor de echte A-merken als Giant, Batavus en Cortina ben je al snel meer dan €400 kwijt en lopen de prijzen door tot €800. Dat is best veel geld voor een transportfiets en die koop je alleen als je weet dat je er zorgvuldig mee omgaat, en dat geldt meestal niet voor de gemiddelde scholier.

De elektrische transportfiets

Hoewel Nederland nou niet al te veel obstakels kent om voor een elektrische fiets te kiezen, doen we dat de laatste tijd in steeds grotere getale. Vooruit dan maar, het waait hier wel eens.
Datzelfde principe kunnen we ook toepassen op de transportfiets. Niet alleen wordt daardoor het fietsen makkelijker, maar ook het bereik groter. Elektrische transportfietsen zitten ongeveer in dezelfde prijscategorie als gewone elektrische fietsen en dat begint zo rond de €1500. City-Bikes heeft er twee in het assortiment voor respectievelijk €1149 en €1299 en dat scheelt nogal.
We geven echter één belangrijk advies mee, mocht je geïnteresseerd zijn: laat je vooral goed informeren over de capaciteit en prestaties van de accu, want de accu maakt je elektrische transportfiets.

Author: admin

Share This Post On