Veranda houtsoort gebruik

Wanneer je je eigen veranda wilt bouwen, maar dat nooit eerder gedaan hebt is dat wellicht een hele opgave. Aan alles moet gedacht worden. Zoals wanneer je eindelijk ervoor gekozen hebt dat de veranda van hout moet zijn, welk hout je dan gaat gebruiken. Welk hout je mooi vindt speelt uiteraard een belangrijke rol, maar ook welk hout het best past in jouw situatie. Het ligt er maar net aan hoe je je veranda bouwt, maar over het algemeen heeft het hout niet super veel te maken met weersinvloeden. In de meeste gevallen staat het hout voor 95% droog onder de veranda en dus overkapping. Dit is overigens niet in elke situatie zo, dus bepaal zelf hoe groot de weersinvloeden zijn bij uw veranda.

De goedkoopste houtsoort voor veranda’s is vurenhout. Toch wanneer je het goed behandeld en onderhoud kan het erg lang meegaan. Je kunt er ook voor kiezen het iets duurdere vurenhout te nemen. Dit is dan gewolmaniseerd ofwel geïmpregneerd. Dit gaan dan extra lang. Vervolgens kun je het nog behandelen met beits waardoor het tientallen jaren mee zal gaan!

Je kunt ook voor Lariks/Douglas hout gaan. Dit is van een naaldboom en is van zichzelf al duurzaam door het hars en de oliën dat in het hout zit.

Uiteraard zijn de duurdere houten ook een stuk sterker en zal het langer meegaan. Wanneer het budget er is, wordt dit zeker aangeraden. De houten die het past passen zijn hardhout, eiken, red cedar, beuken en meranti hout.

Wanneer u er nog niet uit bent kunt u ook zelf research doen naar andere geschikte houten. Daarvoor even de geschikte houten voor een veranda op een rij: vuren, gewolmaniseerd vuren, lariks/douglas, eiken, meranti, red cedar, beuken, hardhout, tropisch hardhout, grenen, gewolmaniseerd grenen. Douglas veranda’s zijn anno 2020 het meest populair door verantwoord gekapt hout. Het verantwoorde gekapte bevat een FSC-keurmerk. Er zijn nog veel meer mogelijkheden, maar wellicht bent u hier op het juiste spoor geholpen.

Author: admin

Share This Post On