Waarom zou je een persoonlijke lening afsluiten en waarop moet je letten?

Een geldlening is bij veel verschillende kredietverstrekkers af te sluiten. Al deze geldverstrekkers hebben hun eigen afspraken en regels rondom de leningen. Maar als je een snelle vergelijking doet komt het erop neer dat je op twee verschillende manieren geld kan lenen, er zijn als het ware twee leenvormen. Je kunt kiezen voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Wanneer kies je voor een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening afsluiten is handig als je al precies weet hoeveel geld je moet gaan lenen. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe auto gaan kopen of die leuke boot? Omdat je een vast bedrag leent, heb je duidelijkheid betreffende het bedrag dat je moet betalen aan de kredietverstrekker. Je betaalt namelijk iedere maand een vast bedrag af en over het geleende geld betaal je een aantal procenten rente. Ook het rentepercentage wordt bij het afsluiten van de lening vast gelegd. Daarbij is het bij een persoonlijke lening zo dat ook de looptijd vooraf afgesproken wordt. Over het algemeen bieden kredietverstrekkers persoonlijke leningen aan tussen de 2.500 euro en de 75.000 euro. Heb je dit bedrag opgemaakt aan je aankoop, dan is het goed om te weten dat je niet nog meer geld kunt lenen want de hoogte van het bedrag wordt vooraf afgesproken en staat dus vast. Het gehele bedrag wordt na het afsluiten van de persoonlijke lening in één keer op je rekening gestort.

Waarom kies je voor een doorlopend krediet?

Je kiest voor een doorlopend krediet als je niet precies weet hoeveel geld je nodig gaat hebben. Veel mensen kiezen voor een dergelijke lening op het moment dat ze er een verbouwing mee willen bekostigen of een wereldreis willen gaan maken. Het grote voordeel van een doorlopend krediet is dat je alleen rente betaald over het daadwerkelijk opgenomen bedrag. Ook in dit geval spreek je met de kredietverstrekker overigens een maximaal leenbedrag af. Alleen bij een doorlopend krediet wordt niet het gehele bedrag op je rekening gestort. Pas wanneer je het geld of een gedeelte van het geld nodig hebt kun je het opnemen. Er zit geen einddatum aan deze lening. Het meest prettige van zo’n lening is dat je weet dat er altijd wat geld achter de hand is en dat wanneer je het niet gebruikt, je er ook niet over hoeft te betalen.

Let op wanneer je een lening gaat afsluiten

Welke lening je ook kiest, de volgende 6 punten zijn belangrijk om in acht te nemen voordat je een beslissing neemt en een kredietverstrekker kiest:

  • Controleer of je boetevrij kan aflossen;
  • Bekijk goed welke rente je gaat betalen;
  • Let goed op de kleine lettertjes;
  • Controleer de vergunning van de kredietverstrekker’;
  • Vergeet de risico’s niet: als je geld leent, ga je een verplichting aan;
  • Leen alleen het bedrag dat je nodig hebt of kies voor een doorlopend krediet.

Author: admin

Share This Post On