Wanneer spreekt men over de verhuur van een bedrijfsruimte of winkelruimte

Veel algemene regels zijn te vinden in het Burgerlijk Wetboek onder huurrecht. Maar daarnaast ook aanvullende regels rondom de verhuur van kantoorruimte en winkelruimte. In dit artikel leggen wat alles uit over verhuur van verschillende zakelijke ruimtes. Bedrijfsruimte is onderverdeeld in twee groepen: de winkelruimte en kantoorruimte. Het onderscheid is lastig, want bij welke groep hoort de plaatselijke voetbalclub, café, fysio en er zijn nog tal van andere voorbeelden die in dit rijtje geplaatst zouden kunnen worden. Om erachter te komen tot welke groep deze voorbeelden horen zijn er door de wetgever een aantal criteria opgesteld.

Criteria kantoorruimte en winkelruimte

Bedrijven die behoren tot de groep winkelruimte zijn bedrijven klanten of gasten over de vloer komen. Enkele voorbeelden zijn: restaurants, cafés, afhaal- of besteldiensten en sportverenigingen, bakkers, supermarkten enzovoorts. Let op! Is een kantine bij een sportvereniging alleen toegankelijk voor leden, dan is het een kantoorruimte. Is de kantine ook toegankelijk voor publiek dan mag het weer een winkelruimte genoemd worden. Het verschil dus echt in de toegankelijkheid.

Waarom dit onderscheid?

Dit onderscheid is gemaakt met een goede reden. Bedrijven die binnen de groep van winkelruimtes vallen moeten de inkomsten hebben van het publiek. Organisaties die een winkelruimte huren, willen wel zekerheid van inkomsten, terwijl de inkomsten van een huurder van een winkelruimte nooit verzekerd is van inkomsten. De locatie en bekendheid speelt hierin een grote rol.

Hoe worden huurovereenkomsten opgesteld?

Bij het opstellen van huurovereenkomsten, wordt gebruik gemaakt van de standaardmodellen van die de ROZ beschikbaar stelt aan huurders en verhuurders. Een standaard model is vaak prima, alleen let er wel op dat het model past bij de verhuur ruimte.

Hulp nodig bij opstellen huurovereenkomst?

Zelf een goede huurovereenkomst opstellen is lastig. Met de hulp van de ROZ modellen wordt al minder ingewikkeld, maar een huurcontract is een deel van uw inkomen of uitgave, dus van zeer groot belang en daarom raden wij aan advies te vragen aan huurrecht advocaat van Rechtnet. Deze huurrecht advocaten van Rechtnet weten alles over het opstellen van een huurovereenkomst van een bedrijfsruimte, maar ook voor vragen over een huurcontract kunnen zij hulp bieden.

huizenplek.n

 

Author: admin

Share This Post On