Wat is BMI?

B.M.I. is de afkorting van Body Mass Index. Het is de verhouding tussen gewicht en lengte van een mens. Aan de B.M.I. kun je zien of je een te hoog of te laag gewicht hebt in verhouding tot je lengte. Het geeft een schatting van het gezondheidsrisico.

B.M.I. berekenen

De B.M.I. berekening gaat als volgt. Het gewicht van iemand wordt gedeeld door de lengte gedeeld door de lengte.

Voorbeeld: een vrouw heeft een gewicht van 63.5 kilo haar lengte is 160 centimeter. De berekening is dan: 63.5 : 160 : 160 = 24.80

De uitkomst is 24.8 wat nog net een gezond gewicht is. Maar het is wel oppassen geblazen dat het gewicht niet verder omhoog gaat.

Wanneer een vrouw een B.M.I. heeft van 18.6 en een man 20 dan betekent dit ondergewicht.

Een gezond gewicht voor een vrouw is tussen de 18.7 en 25 en voor een man tussen de 20.1 en 27.

Overgewicht voor een vrouw is tussen de 25 en 30 en de man heeft overgewicht wanneer zijn B.M.I. tussen de 27 en 32 is.

We noemen het gewicht vetzucht boven de 30 en boven de 40 is er sprake van extreme vetzucht. Wordt ook wel obesitas genoemd.

tbb_centimetr-575x262

 

Verschil tussen man en vrouw

De BMI berekening moet tussen mannen en vrouwen anders geïnterpreteerd worden. Mannen hebben een hele andere lichaamsbouw dan vrouwen. Zij beschikken over meer spiermassa en zijn daardoor zwaarder dan vrouwen die over meer vetmassa beschikken. Een bodybuilder heeft zoveel extra spiermassa dat de B.M.I. voor hen niet opgaat.

 

Je B.M.I. bijhouden

Om je B.M.I. dagelijks bij te houden zou wat te ver gaan. Toch is het verstandig om een keer in de zoveel tijd dit te berekenen. Zo kom je er achter of je een gezond gewicht hebt of dat je bijna tegen overgewicht aan zit. Je bent er dan snel bij om misschien maar een paar kilo af te vallen om op het juiste gewicht te komen en een gezond B.M.I. te verkrijgen.

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment