Wat is waterontharder?

Waar je een waterontharder voor nodig hebt? Simpel, als je te maken hebt met hard leidingwater dan kun je met behulp van een waterontharder zorgen voor zachter leidingwater. En geloof maar dat dit nogal wat voordelen heeft. Ook voor jouw portemonnee.

Je merkt snel genoeg of je te maken hebt het hard leidingwater

Of je te maken hebt met hard leidingwater merk je snel genoeg. Haal de was maar eens uit de wasmachine. Voelt de was hard aan en specifiek de handdoeken? Dan is sprake van hard leidingwater en is de concentratie kalk in dat water aan de hoge kant. Je merkt het ook aan je haar en je huid. Na het douchen voelen die veel droger aan. Je merkt bovendien dat de apparatuur in je huis in de vorm van de wasmachine en de vaatwasser minder goed functioneren, terwijl ze wel meer stroom vragen. De voegen van de tegels in de badkamer zitten vol kalk en het leidingwater smaakt net als de koffie veel minder lekker.

De hars deeltjes weten kalk van het water te onttrekken en af te voeren

Met een waterontharder kun je iets aan deze onwenselijke situatie doen. Een ontharder wordt ook wel ontkalker genoemd en het apparaat is in staat om van hard leidingwater veel zachter leidingwater te maken. Dat doet het veelal door de inzet van kleine hars deeltjes. Het harde leidingwater stroomt de ontharder in en daar wordt het water geconfronteerd met de waterontharder. De hars deeltjes binden kalk, waardoor veel zachter leidingwater de ontharder verlaat. En dat merk je echt meteen. Er zijn overigens ook ontharders beschikbaar die met een magneet werken. Het effect is dan hetzelfde.

Na het plaatsen van de waterontharder is het effect meteen zicht- en voelbaar

Al vrij snel na het plaatsen van de waterontharder zie en voel je het effect. Zacht leidingwater betekent zachtere was en minder droog haar. Je huid is ook meteen minder droog en de apparatuur werkt weer beter. De koffie? Die smaakt je net als het leidingwater ook ineens weer en je hoeft niet elke dag meer te poetsen op de voegen van de tegels in de badkamer.

Zorg wel steeds voor voldoende zout in de ontkalker

Is de ontharder eenmaal geplaatst, dan heb je er zelf amper nog omkijken meer naar. Wel dien je te zorgen dat er steeds voldoende zout in het apparaat aanwezig is. Na verloop van tijd raken de hars deeltjes namelijk verzadigd en gaan ze minder goed werken. Na een spoeling met zout water, vandaar het zout dus, doen ze hun werk echter weer als nooit tevoren. Ook het spoelen met zout wordt door de ontharder automatisch geregeld.

De energierekening gaat omlaag, de investering verdien je snel terug

Wellicht wel het grootste voordeel van het werken met een waterontharder is wel dat apparaten als de vaatwasser en de wasmachine veel minder stroom gaan gebruiken. Dat levert je een aanzienlijk lagere energierekening op. Daardoor verdien je dus ook de investering die je pleegt in de ontharder snel genoeg terug.

Author: admin

Share This Post On