Wat zijn de voordelen van het huren van een huis?

Wanneer je op zoek bent naar een appartement of een huis dan moet je de keuzen maken tussen een huis huren of een huis kopen, beide constructies hebben hun eigen voor- en nadelen. We gaan het nu hebben over wat de voordelen zijn van het huren en waarom dit iets voor jou kan zijn. Voor starters is huren vaak een goede optie, omdat het al snel echt veel geld kost om huis te kopen en al helemaal voor een alleenstaande starter. Gelukkig is het huurwoning aanbod relatief groot, helemaal in de steden.

Lagere gemiddelde kosten

Hoewel veel mensen nog steeds zeggen dat huren weggegooid geld is, is deze mening tegenwoordig wat meer verdeeld. Het is namelijk zo dat de kosten per huishouden wanneer je iets huurt lager is dan wanneer je iets koopt, bijvoorbeeld door heffingen en belastingen. Dat is ook geld dat je niet meer terug zult krijgen, huurders krijgen hier niet mee te maken.

Je bent een stuk flexibeler

Als je een huis of appartement huurt, dan ben je natuurlijk een heel stuk flexibeler dan wanneer je iets koopt. Wanneer je iets huurt kan je namelijk redelijk snel van plek wisselen, handig voor als je wilt gaan samenwonen of als je voor je werk moet gaan verhuizen. Bij een huurcontract moet je namelijk rekening houden met een opzegtermijn die afhankelijk van het contract minimaal één maand en maximaal drie maanden bedraagt. Wanneer je je huis wilt verkopen kan daar best veel tijd overheen gaan, er komt immers best veel bij kijken. Hoewel het in deze tijd vaak relatief snel gaat, doordat de vraag naar huizen groter is dan het aanbod.

Mogelijkheid tot huurtoeslag

Wanneer je iets huurt, heb je de mogelijkheid om huurtoeslag aan te vragen. Hierbij krijg je een bepaald gedeelte van de maandelijkse kosten terug, mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moet je binnen een bepaalde salariscategorie vallen en mag je ook een bepaalde bedrag aan eigen vermogen hebben, ook zit er een maximale hoogte aan het huurbedrag.

De onderhoudskosten zijn voor de verhuurder

Bij een koophuis of appartement heb je jaarlijks ook te maken met bepaalde onderhoudskosten, denk bijvoorbeeld aan onderhoud aan je CV-ketel en meterkast e.d. Wanneer je iets huurt, dan zijn dergelijke kosten voor de verhuurder tenzij er in het huurcontract iets anders wordt afgesloten.

Author: admin

Share This Post On