Welke thermostaat heb ik nodig?

Door middel van een thermostaat ben je in staat om de temperatuur in de belangrijkste ruimte van je woning te regelen. Op de thermostaat kan je zien hoe warm het binnen is en kan je de temperatuur instellen. Deze veranderingen geeft de thermostaat door aan de cv-ketel. Er bestaan verschillende soorten thermostaten. In deze blog behandel ik een aantal verschillende soorten thermostaten.

Aan-uit thermostaat

Veel oude huizen hebben nog een ouderwetse aan-uit thermostaat. Deze thermostaten warmen je huis op tot de ingestelde temperatuur voordat ze afslaan. Deze soort thermostaat brengt een groot nadeel met zich mee. Hij geeft namelijk niet door aan de cv-ketel hoe hard hij moet branden. Dit zorgt ervoor dat de cv-ketel op volle toeren draait tot de kamer waarin de thermostaat hangt op de juiste temperatuur is. Dit zorgt ervoor dat de cv-ketel niet efficiënt kan werken en dat de kamertemperatuur niet gelijk blijft maar schommelt.

 

Modulerende thermostaat

Een betere thermostaat is een modulerende thermostaat. Deze leert als het ware hoe snel jouw huis opwarmt en past de cv-ketel hierop aan. Zo blijft de temperatuur gelijk wanneer je de gewenste temperatuur bereikt. Het is mogelijk om oude cv-ketels kunnen gekoppeld worden aan een modulerende thermostaat.

Slimme thermostaat

De slimme themostaat is in staat om te weten wanneer je thuis bent en zorgt er dan voor dat de verwarming op het goede moment aangaat. Het is vaak ook mogelijk deze thermostaat te bedienen door middel van een app. Op deze manier kan je de thermostaat aanzetten wanneer je onderweg naar huis bent en kom je in een lekker warm huis aan. Sommige slimme thermostaten zijn ook modulerende thermostaten. Veel cv-ketelfabrikanten leveren hun eigen slimme thermostaat en dus ook modulerende thermostaat bij een cv-ketel. Hier kan vaak nog veel meer mee ingesteld worden dan met een losse thermostaat.

OpenTherm thermostaat

Sommige cv-ketels zoals die van bijvoorbeeld Nefit, kunnen alleen gebruikt worden voor een modulerende themostaat van hetzelfde merk als de ketel. Open-therm-standaard cv-ketels kunnen op modulerende thermostaten van verschillende merken worden geplaatst. Deze thermostaten werken grotendeels op batterijen. Er bestaan wel adapters die je zou kunnen kopen om verschillende merken aan elkaar te koppelen. Kijk voordat je een thermostaat koopt dus vooral even goed naar welke soort het beste bij jouw wensen en behoefte past.

Author: admin

Share This Post On